Scoutfit

Net als bij een sportclub hebben Scouts ook speciale kleding: de Scoutfit; kleding die tegen een stootje kan! Het vertelt vaak een heel verhaal: bij welke groep je zit en bij welke speltak, uit welk land je komt (vooral leuk bij internationale kampen!) enzovoort. Bij iedere activiteit, zoals de wekelijkse opkomst, het kamp en jaarlijkse groepsactiviteiten doe je als lid van Scouting je Scoutfit aan. Als je nog niet bent geïnstalleerd, mag je alleen de blouse dragen, zonder tekens, das en dasring. Als je geïnstalleerd bent, mag je je complete Scoutfit dragen. En de tijd van korte broeken en kousen met kwasten zijn al lang voorbij…

Waar bestaat de Scoutfit uit?

De Scoutfit bestaat uit een blouse, een blauwe broek en de groepsdas, met dasring. Elke speltak heeft een eigen kleur blouse. Bevers dragen een rode blouse, Welpen een groene blouse, die van Scouts is beige en de Explorers dragen een brique (soort oranje) blouse. De Roverscouts dragen de kleur blouse van de speltak waarvan zij leiding zijn of een zwart t-shirt of vest met het Roverscoutlogo.

Eigen kleding Scouting Munstergeleen

Speltakken binnen Scouting Munstergeleen kunnen zelf ook kleding laten maken. Je hoort van je stafteam welke mogelijkheden er zijn. Het is goed om te weten dat enkel de (complete) Scoutfit van de Scoutshop verplicht is om aan te schaffen.

Nieuwe leden krijgen van de groep altijd een badge, naambandje en een pet!

Wat moet waar?

Iedere badge heeft een eigen plek op je Scoutfit. Hieronder zie je waar welke tekens op je Scoutfit horen. Op het linkerborstzakje van je blouse hoort het witte installatieteken van Scouting Nederland. Op het installatieteken staat een Franse lelie, een lelie, omrand door een touw met platte knoop. Het touw symboliseert dat Scouting Nederland één vereniging is voor jongens (Franse lelie) en meisjes (de lelie). Op zich is het wel uniek dat we één vereniging zijn. In veel landen is Scouting nog gescheiden in twee of meerdere verenigingen. Op het rechterborstzakje komt het speltakteken. Elke speltak heeft z’n eigen teken.

De rechtermouw laat zien wie je bent. Op je mouw komen de volgende tekens (van boven naar beneden): Het naambandje (of naambandjes) van onze groep, met de tekst: “Scoutinggroep Munstergeleen”. Vervolgens de Scoutinggroep Munstergeleen badge (deze krijg je bij de eerste installatie van de groep). Verder mag je hieronder de regiobadge dragen en eventueel de badge van Scouting Limburg.

Dan gaan we naar de linkermouw. Daarop komen badges en insignes. Badges krijg je vaak bij grote Scoutingevenementen (bijvoorbeeld een regiokamp, de HIT of een landelijk kamp). Insignes worden verdient, wanneer je bepaalde vaardigheden bezit.

Als je tijdens een Scoutingevenement naar het buitenland gaat, mag je boven het rechterborstzakje ook nog een Nederlands vlaggetje dragen. Boven het rechterborstzakje draagt de leiding ook een kwalificatieteken.

Overzicht